Huonokin kartelli kilpailun voittaa

Huonokin kartelli kilpailun voittaa
15.3.2016 Atao

”Ataon Antti Sekki kirjoittaa Menesty yrittäjänä –blogisarjaa Kauppalehdessä. Lue koko kartellia käsittelevä blogi Kauppalehden sivuilta”

Vielä 70-luvulla monen patruunan johtamisfilosofia keskittyi lauseeseen ”huonokin kartelli kilpailun voittaa”. Markkinaehtoista toimintaa pyrittiin rajoittamaan erilaisin sopimuksin, mikä oli nähtävissä yritysten hyvässä kannattavuudessa. Itseasiassa, kapinettisopimuksilla ja kilpailun rajoittamisella oli niin suora yhteys yritysten menestymiseen, että ne päätettiin kieltää lailla.

Ensimmäinen kartellisäädös astui Suomessa voimaan jo 1958, mutta valvonta voimistui vasta EU:n liittymisen jälkeen. Suomen kartellilainsäädännön rikkomisesta maksimirangaistus on sakko, kun Yhdysvalloissa voi joutua telkien taakse.

Edelleenkin nämä vanhat johtamisopit ovat monen yritysjohtajan käytössä, koska erilaisia kartelleja putkahtaa pintaan harva se kuukausi. Onko kartelliliiketoiminta yksinkertaisesi niin kannattavaa, että rangaistuksenkin uhalla niitä kannattaa muodostaa? Vai ovatko rangaistukset niin pieniä, etteivät ne pelota johtamisoppeja uudistamaan?

Lue Lisää >

Antti Sekki, osakas