Järsiikö Tim Wood yritystoimintaasi?

Järsiikö Tim Wood yritystoimintaasi?
21.2.2017 Atao

“Tämän syöpäläisen torjunta-aine on nimeltään LEAN.”

Jokaisessa yrityksessä asuu peikko, jonka nimi on Tim Wood. Peikko on syöpäläinen, joka nakertaa yrityksesi tulosta ja käyttää resursseja väärin. Syöpäläisen nimi muodostuu seitsemästä häviöstä ja niiden englanninkielisistä nimistä. Tämän syöpäläisen torjunta-aine on nimeltään LEAN.

Monessa yrityksessä kamppaillaan kustannusten, resurssien ja toimitusaikojen kanssa. Varastot saattavat olla aika “pulleita”.  Asiakas vaatii tuotteiden ja palveluiden lyhyempiä toimitusaikoja, parempaa laatua sekä hinnassa pitäisi tulla vastaan. Kuulostaako tutulta?

Oletko koskaan miettinyt miten tehokkaasti yrityksen resursseja käytetään? Montako prosenttia työtekijät tekevät arvoa lisäävää työtä, josta asiakas haluaa maksaa? Saadaanko koneista ja valmistuslinjoista se kapasiteetti ulos, joille ne on suunniteltu? Paljonko varastossasi on tuotteita, jotka eivät ole liikkuneet puoleen vuoteen? Jos tiedät vastauksen, niin asioille voidaan tehdä jotain ja resursseja voidaan käyttää tehokkaasti hyväksi. Itsestään asiat eivät kuitenkaan korjaannu, mutta yhtään ylimääräistä hikipisaraa ei tarvitse tuottaa.

Jos et tiedä vastauksia kysymyksiin, niin sinun pitää ne selvittää. LEAN ei ole mitään rakettitiedettä tai muuta ihmeellisistä – se on häviöiden vähentämistä ja pyrkimystä parempaan suorituskykyyn. Ensin pitää kuitenkin tietää, mitä halutaan parantaa ja miten suuri on parannuspotentiaali.

On paljon keskustelua LEAN-prinsiipeistä ja yrityksen ajatusmaailman muokkaamisesta. Valitettavasti vain konkreettinen parannusten tekeminen tuo säästöjä ja sitä kautta Tim Wood saadaan ajettua pois yrityksestä.

PS. Transportation (kuljetus), Inventory (varasto), Movement (liike), Waiting (odotus), Over production (ylituotanto), Over processing (”hifistely”) ja Defects (virheet ja uudelleen tekeminen) – näistä on Tim Wood tehty. Nimi toimii hyvin muistisääntönä niille asioille, joita jokaisessa yrityksessä tulisi tarkkailla.

 

Ari Viloma, asiantuntija