Tietoturvallista kesää! – Atao Oy

Tietoturvallista kesää!

Tietoturvallista kesää!
04/07/2016 ataoadmin

” Etätyöskentelyyn liittyy omat riskinsä, siksi tietoturva on syytä hoitaa sille tasolle kuin se olisi toimistoltakin käsin.”

Saunomisen ja grillauksen lisäksi kesällä tehdään myös huomattavasti etätöitä. Yhä harvempi pystyy koko loman ajaksi sulkemaan läppärinsä vaan sadepäivinä hoidetaan hiukan työasioita. Etätyöskentelyyn liittyy omat riskinsä, siksi tietoturva on syytä hoitaa sille tasolle kuin se olisi toimistoltakin käsin.

Helposti mukana kulkevilla päätelaitteilla, kuten tabletilla, läppärillä ja älypuhelimella pääsee kätevästi käsiksi yrityksen tietoihin ja asioiden hoitaminen sujuu näppärästi etänä. Kuitenkin, helposti kuljetettava laite on myös helposti varastettava. Älypuhelimien ja tablettien salauskoodit ja pin-kyselyt onkin syytä pitää päällä, samoin mahdollisuus poistaa laitteen tiedot etänä on hyvä varmistaa. Läppärillä oleva tieto on syytä suojata tehokkaasti soveltuvalla kryptausratkaisulla eikä varmuuskopioinnin merkitystä voi lomallakaan liikaa korostaa.

Matkustaminen lisää jo suoraan laitteisiin liittyvää varastamisen ja kadottamisen riskiä, mutta erityisesti ulkomailla tulee varmistaa turvallinen verkkoyhteys. Datan hinnoittelu mobiiliverkossa on edelleen paikoin arvokasta, joten houkutus käyttää lentoasemien, kahviloiden ja hotellien avoimia wlan-verkkoja on erityisesti ulkomailla suuri. Tähän liittyy paljon epävarmuustekijöitä, koska avoimen wlan-verkon voi perustaa kuka tahansa millä tahansa luotettavaltakin kuulostavalla nimellä. Kaikki liikenne avoimessa wlan-verkossa on varsin helposti seurattavissa, joten salasanat, käyttäjätunnukset ja viestiliikenne ovat todellisessa vaarassa. Tietylle käyttäjäryhmälle, kuten hotellin asiakkaille, salasanalla rajattu verkko auttaa vain hieman, lisäsuojaa surfailuun kannattaa miettiä VPN-ratkaisuista. Yrityksen sisäiseen tietoverkkoon pääsyyn VPN:n tulisi olla vähimmäisvaatimus.

Kahvilan nurkkapöytä ei ole helpoin ja tietoturvallisin työympäristö kun haluaa huolehtia salassa pidettävien tietojen pysymisestä salassa. Etätyötä tehtäessä sivullisten on toimisto-olosuhteita helpompi kuulla tai nähdä tietoja, joten läppärien näytönsuojakalvot kannattaa pitää paikoillaan ja jättää luottamukselliset puhelinkeskustelut tilaan, jossa yksityisyyden voi varmistaa.

Etukäteen kannattaa vielä miettiä toimintaohjeet pahimman varalle; kehen yhteys jos älypuhelin varastetaan tai läppäri hajoaa pudotessaan? Hyvin suunnitellut ennakkotoimet pitävät tapahtumien seuraukset pieninä, ja lomaakin voi jatkaa kun tiedostaa sen hajonneen läppärin varmuuskopionnin olleen kunnossa.

Joni Väisänen, asiantuntija