Laser-Aitta otti laatujärjestelmän käyttöön tehokkaasti

Ohut- ja metallilevytuotteiden valmistukseen sekä laserleikkauksiin erikoistunut Laser-Aitta Oy palvelee teollisuutta valtakunnallisesti suunnittelusta toteutukseen ja prototyypeistä massatuotantoon. Atao Oy teki Laser-Aitalle laatu- ja ympäristöjärjestelmät nopealla, vain muutamien kuukausien aikataululla. Samassa projektissa tehtiin myös hitsausjärjestelmän sertifiointivalmius.

Turkulainen Laser-Aitta on nuori, vuonna 2021 perustettu yritys. Se työllistää noin 40 henkilöä ja vuoden 2023 liikevaihdoksi odotetaan noin 6 miljoonaa euroa. Laadunvarmistus on Laser-Aitalle erityisen tärkeää, sillä asiakkaita on kaikilta teollisuussektoreilta. Sen tuotannossa syntyy sekä hienomekaniikkaa että raskaampia elementtejä. Alan laatustandardit ovat tiukat ja aikataulut usein nopeat.

Yhteistyö pohjautuu luottamukseen

Laser-Aitan toimitusjohtaja Jani Tamminen puhuu luottamuksesta yrityksen yhteistyökumppania valittaessa. Kun Tamminen ryhtyi vastaperustetun yrityksen toimitusjohtajaksi, oli tarve ottaa käyttöön laatu- ja ympäristöjärjestelmä. Tammisen edellisessä yrityksessä oli ollut käytössä Umbrella HSQE -ohjelmisto, joten sen toiminta ja käyttäminen oli tuttua. Järjestelmätarjouksia pyydettiin muiltakin toimittajilta, mutta Laser-Aitan valinta oli Ataon Umbrella-ohjelmisto. Valintaan vaikutti luottamuksen lisäksi se, että toimittajan piti olla aikataulussaan ripeä ja ohjelman tuli pystyä huomioimaan myös mm. hitsauksen laadunvarmistuksen vaatimukset. Nämä vaatimukset Atao ja Umbrella pystyivät täyttämään.

Jani Tamminen kertoo: ”Meillä on Ataon Ville Mäki konsulttina. Hänen kanssaan asiat hoituvat ja osaamista löytyy. Yhteistyö on tehokasta, kun ei tarvitse itse selvitellä asioita, sillä Ville tietää, mitä sertifikaatteihin ja auditointeihin pitää löytyä. Joskus keskustellaan yleisistä asioista, joskus tarkoistakin yksityiskohdista sertifikaatin vaatimuksissa.”

Hitsauksen laadunvarmistuksen omat kriteerit ovat mukana Laser-Aitan Umbrella HSQE -ohjelmistossa ja samoin vakiokomponentit löytyvät ohjelmistosta valmiina. Käytännössä Laser-Aitalla kaksi henkilöä käyttää ohjelmistoa, ja se on ollut apuna laatu- ja ympäristöjärjestelmien 9001 ja 14001 sertifioinnissa ja auditoinnissa. Laser-Aitalla on jo myös sertifiointivalmius hitsauksen laadunhallintajärjestelmä ISO 3834:een.

Nollasta sataan alle kolmessa kuukaudessa

Laser-Aitan tapauksessa HSQE-järjestelmä rakennettiin valmiiksi vain muutamassa kuukaudessa. Tarkkaan ottaen kesti alle kolme kuukautta järjestelmän käyttöönottopäätöksestä, kunnes sertifiointien auditointi oli tehty. Käytännössä tämä tarkoitti paljon työtä tiukassa aikataulussa, mutta projekti koettiin merkittäväksi Laser-Aitassa, sillä kunnollinen HSQE-järjestelmä on myös loppuasiakkaiden vaatimus. Jatkossa Laser-Aitassa panostetaan järjestelmän kehittämiseen edelleen, dokumentoinnin päivittämiseen ja tietojen ylläpitämiseen. Tässä Ataolla on yhteistyökumppanina rooli, jossa se huolehtii asiakkaan laadunvarmistus- ja ympäristöjärjestelmän asioista, jotka pitää hoitaa määräajoin.

Laser-Aitan Tamminen vetää tehdyn projektin yhteen: ”Yhteistyö Ataon kanssa on sujunut hyvin. Saimme toteutettua HSQE-järjestelmän nopeasti Umbrella-ohjelmistolla. Toteutimme projektin ydinporukalla, eikä muulta henkilöstöltä ole tullut negatiivista palautetta. Koemme, että tämä on meille hyvä juttu, joka edesauttaa myös omaa myyntiämme ja markkinointiamme. Nyt on helppo todentaa asioiden olevan kunnossa.”